Beköszöntő, avagy milyen legyen az ügyvéd, ha nő???

Megterveztük újságunkban a női rovat létrejöttét. Nagy öröm ez számomra, hisz itt lehetőség, sajtónk is lesz! Nemcsak az Ügyvédnők Egyesületébe történő belépéssel, hanem ezen rovat keretein belül is hangot adhatunk annak, hogy nők vagyunk, és még ügyvédek is, nem utolsósorban anyák,leendő anyák, nagymamák, nagynénik és húgok.

Előszóként felmerült bennem egy kérdés: milyen a női ügyvéd? Milyen legyen a női ügyvéd? Milyen a jó női ügyvéd?
Ha a kliens választ, hogy választ ?? Érdekli, hogy nők vagyunk?? Vagy mindegy neki, hogy a szakember milyen nemű??
Hisz az ügyvéd legyen megbízható, ismerje az ügyet és a jogszabályt, legyen buldog, pontos, precíz, ügyfele érdekét a legmesszemenőbben képviselje és legyen empatikus. És mit várnak el a női ügyvédtől?? Ugyanúgy elvárás velünk szemben, hogy legyünk agresszívak és söpörjük le az ellenfelünket a porondról??? Avagy legyünk megértőek, kompromisszum készek és józanok??? Ez a kérdés egy konkrét ügyben hasított (szó szerint) belém. Nem tudtam, mennyire kell férfiasan küzdenem.

Én azt gondolom, ha valaki női ügyvédet választ, akkor a nőiséggel együtt választja a hajlékonyságot, az odafordulást és a megértést. Hisz mi nők-remélem nem sértek meg vele senkit- ettől vagyunk nők.
Mindig is szerettem volna és szeretnék jó ügyvéd lenni. Kérdés változatlanul milyen a jó ügyvéd??? Milyen a jó női ügyvéd??

A lányom szerint a női ügyvéd csinos, mindig elegáns, ad magára. Ez nekem eszembe se jutott, pedig van benne valami…..

Ti kedves Kolléganők hogy vagytok ezzel, szerintetek milyenek legyünk???

Dr. Sándor Éva

Bp. 2009.09.27