Mennyire békés így a mediáció?

2002. január 12.-én (szombaton) este 7 óra előtt a közszolgálati Kossuth rádióban riport hangzott el a Kapcsolat Alapítvány képviselőjével (nevét nem tudom, mert a műsor közben kapcsolódtam be az adásba).

Az alapítvány szerepéről, a válófélben levő felek közötti egyeztetés fontosságáról beszélt a riportalany. Ezen nézeteivel messzemenően egyetértek. Valóban szükség lehet a bontás előtt/során/után a felek közötti békítő jellegű és a gyerek(ek) érdekeit szem előtt tartó eljárásra. Ami miatt mindezt leírtam és ami felháborodást keltett bennem, az a következő:

Az alapítvány képviselőjének szájából a következő mondat hangzott el (természetesen nem tudom szó szerint idézni): ……. az ügyvédek nem abban érdekeltek, hogy a felek békésen váljanak el, hanem abban, hogy az eljárást minél inkább elmérgesítsék és elhúzzák. Hisz így nagyobb a tiszteletdíj.

Ezúton kérem a Kollegákat arra, hogy a Kapcsolat Alapítvány felé közösen jelezzük, az ügyvédtársadalomra nézve sértőnek tartjuk fenti állításokat és kérjük fel az Alapítványt álláspontjának sürgős felülvizsgálatára a jövőbeli hasznos együttműködés érdekében.

Pesti Ügyvéd 2001.