Védőbeszéd

Hadd szóljak hozzá tanult kollegám dr. Bodolai László ügyvéd „ e-mint egyszerű” című a Népszabadság 2008.08.27.-i számban megjelent írásához, amiben az elektronikus cégeljárást ostorozza.

Jómagam- bár nem vagyok fiatal pályakezdő, aki a számítógép közelében cseperedett fel- több 2 mint éve használom az elektronikus cégeljárást és így intézem az általam képviselt társaságok cégügyeit, átlagban havi 10-20 darabot.
Tudom, hogy az ügyvédi kar neheztel az eljárásra, mert hozzá kell szokni, bele kell rázódni, meg kell tanulni, venni kell ezt-azt ( szkenner, számítógép stb.) De kérdem én egy mai, 21.századi irodának ezek az eszközök nem nélkülözhetetlen tartozékai?

Én egy másik oldalról közelítem meg az eljárást. Jó, hogy nem kell sorban állni, bélyeget nyalni és csekket befizetni, rengeteg papírt 4 példányban kinyomtatni. Ez az eljárás időt, energiát, és papírt takarít meg.

Azt is el kell mondani és ebben egyetértek a kollegával, hogy amióta kötelező az eljárás semmi sem megy úgy, mint ahogy kellene. Sajnos eltelik 30-40 nap és nem kapom vissza az ügyeimet, és valóban ezzel a gazdaság fékjét jelentheti a cégbíróság.

Nekünk ügyvédeknek valóban megnőtt felelősségünk, ugyanis nekünk kell igazolni jó néhány dolgot, amit ez idáig a közjegyzőknek és a bíróknak kellett. De ez azt jelenti, hogy ránk szükség van és az ügyvéd fontos láncszeme a társaságok életének.

Én nem érzem ármánynak, hogy bevezették az eljárást és alig várom, hogy a többi bírósági eljárás is elektronikusan legyen intézhető. Való igaz, hogy még az eljárásnak vannak gyerekbetegségei, nekem sem esett (esik) jól, hogy a nyomtatványokkal rengeteget kell vacakolni, és rajtunk ügyvédeken próbálták ki a rendszert élesben, átmeneti idő nélkül. De vegyük tudomásul ez a fejlődés útja, és ez az ügyfelekért és értünk ügyvédekért is van.